Καλωσορίζουμε τον χειμώνα με το έδεσμα της ευγνωμοσύνης
Εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους όπως έκαναν ακριβώς οι αρχαίοι πρόγονοί τους θέλοντας να τιμήσουν τους θεούς για τη σοδειά και τους καρπούς της γης γιορτάζοντας τα δώρα της φύσης με τα Εκαταίο δείπνο. Η παράδοση συνεχίστηκε μέσα από τη χριστιανική πίστη. Ακόμα και σήμερα τα αγροτικά νοικοκυριά στη Θράκη τιμώντας την Αγία Βαρβάρα στις 4 Δεκεμβρίου ετοιμάζουν ένα γλυκό παραδοσιακό έδεσμα που το ονομάζουν Βαρβάρα. Οι πλούσιοι σιτοβολώνες της Θράκης δωρίζουν την πρώτη ύλη της βαρβάρας που είναι το σιτάρι.
Την ώρα που το σιτάρι βράζει, το σουσάμι στουμπίζεται στο μεγάλο ξύλινο γουδί και απελευθερώνει έτσι τα ευεργετικά του έλαια. Στη συνέχεια μπαίνει στην κατσαρόλα που κοχλάζει. Η αίσθηση της ευγνωμοσύνης αυξάνεται κάθε φορά που η νοικοκυρά προσθέτει τους καρπούς και τα φρούτα που έρχονται από τα γεμάτα αφθονία κελάρια των σπιτιών της Θράκης. Κυδώνια μήλα σύκα σταφίδες ρόδι κανέλα και το έδεσμα αχνιστό όπως είναι μοιράζεται στη γειτονιά. Το έδεσμα είναι νηστίσιμο και σερβίρεται και τις επόμενες μέρες .
Η Αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει, ο Άη Σάββας σαβανώνει κι ο Άη Νικόλας παραχώνει» λένε οι γιαγιάδες στα χωριά μας
Τι λέει η παράδοση για την Αγία Βαρβάρα
Η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας στη Θράκη συνδέεται με τον ερχομό του χειμώνα και το κρύο που όλο και δυναμώνει: «Η Αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει, ο Άη Σάββας σαβανώνει κι ο Άη Νικόλας παραχώνει» λένε οι γιαγιάδες στα χωριά μας. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση ο πατέρας της Αγίας Βαρβάρας κήρυξε τον πόλεμο στους Χριστιανούς και ζήτησε από τους εμπόρους να δηλητηριάσουν τα τρόφιμα και τα ψωμιά. Η κόρη του η Αγία Βαρβάρα, τους ειδοποίησε να αποφύγουν το ψωμί για να σωθούν. Οι χριστιανοί στράφηκαν στα κελάρια τους και τρεφόταν με δημητριακά και καρπούς. Το έδεσμα που πρόεκυψε από αυτό το γεγονός, η “βαρβάρα” το γλυκό κολυβόζουμο φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ετοιμάζεται στα σπίτια της Θράκης και μοιράζεται για ευγνωμοσύνη και προστασία των μικρών παιδιών αλλά και των κοπαδιών. Σύμφωνα με την παλιά παράδοση οι οικογένειες που είχαν κοπάδια μοίραζαν τη Βαρβάρα στη γειτονιά αλλά οι ίδιοι έπρεπε να τη γευτούνε την επομένη μέρα της γιορτής. H συνταγή της παραδοσιακής Θρακιώτικης Βαρβάρας Τα παλιά χρόνια οι γιαγιάδες έβαζαν πάντα στη “Βαρβάρα” κουκιά και καλαμπόκι. Η “Βαρβάρα” παρασκευάζονταν την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας και μοιράζονταν ανήμερα της γιορτής της πρωί – πρωί.
Υλικά
Μισό κιλό σιτάρι αποφλοιωμένο
1 1/2 ποτήρια ζάχαρη
Σταφίδες
Σύκα
Μισό φλιτζάνι σουσάμι στουμπισμένο, ή ταχίνι
Κομμένα φρούτα του χειμώνα όπως κυδώνι, μήλα
Για το πασπάλισμα καρύδια, κανέλα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το σιτάρι το πλένουμε και το βάζουμε να μουλιάσει.
Την επομένη το βάζουμε να βράσει καλά και αφού βράσει ρίχνουμε το στουμπισμένο σουσάμι ή το ταχίνι τα κομμένα φρούτα μήλο, κυδώνι σύκο.
Στο τέλος και τη ζάχαρη.
Πασπαλίζουμε πριν σερβίρουμε με καρύδια, ρόδι και κανέλα.
Πως σας φαίνεται η συνταγή; Eσείς έχετε κάποιο γλυκό η φαγητό των ημερών της νηστείας που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;
Είμαι η Ιωάννα Παρασχάκη και σας εύχομαι να είστε πάντα καλά!
No Comments