Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Blog

Άγκουα τα γιορτινά

Άγκουα τα γιορτινά: Πολύτιμη οικογενειακή συνταγή από την Αιγυπτιώτισσα Ελένη Αυγουστίδου

Η

εποχή των χριστουγεννιάτικων αρωματικών «άγκουα» ή φοινικωτών έφτασε. Θα γίνουν και φέτος με βάση την πολύτιμη Αλεξανδρινή συνταγή της οικογένειας της κας Eλένης Αυγουστίδου, στο σπίτι της στην καρδιά της Λευκωσίας στην Κύπρο όπου μας υποδέχεται με εγκάρδιο τρόπο.
Τα «άγκουα» όπως λένε οι Αιγυπτιώτες τα γλυκά που είναι κοντά στον ελληνικό κουραμπιέ φέρνουν στην καρδιά του χειμώνα τη γεύση της μέσης ανατολής. Η συνταγή είναι γεμάτη από τα ηλιόλουστα φρούτα της μεσογείου και φέρνουν τις ευεργεσίες τους στα μέλη της οικογένειας και στους φίλους που θα τα γευτούν. Κρύβουν στη ζύμη τους λαχταριστούς χουρμάδες μαζί με τη φλούδα των αρωματικών μανταρινιών, ξηρούς καρπούς και μέλι. Η Αλεξανδρινή χριστουγεννιάτικη συνταγή «άγκουα» φυλάσσεται ως σπάνιος θησαυρός. Το παλιό τετράδιο με τα μυστικά των γλυκών της κ. Aυγουστίδου βγαίνει προσεκτικά από το μεγάλη δρύινη συρταριέρα του σαλονιού της.

Η ευγένεια της και η γενναιοδωρία της μας συνδέουν με τη ζωή των Eλλήνων της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Οι ιστορίες της πόλης του Καβάφη ξετυλίγονται χαμηλόφωνα ανάμεσα στα βαριά έπιπλα που ταξίδεψαν από την πόλη της αίγλης και της δημιουργίας. Οι διηγήσεις, οι συνταγές οι μνήμες από άλλες εποχές αποτελούν ευλογημένη στιγμή της συνάντησης. Καθώς ξεφυλλίζουμε το τετράδιο των συνταγών νιώθω πως κάθε επαφή με τους Αιγυπτιώτες Έλληνες αποτελεί πάντα εμπειρία ζωής. Η κοινότητα των Ελλήνων της Αιγύπτου άφησε εποχή. Βιομήχανοι, έμποροι τραπεζίτες έδωσαν παράδειγμα προκοπής. Η ζωή τους εμπνέει μέχρι σήμερα στον τομέα την προσφοράς και του φιλανθρωπισμού. Οι ιστορίες των Ελλήνων της Αιγύπτου έρχονται στην επιφάνεια πολλές φορές σε συναντήσεις αλλά και στα ταξίδια που σήμερα διοργανώνουν οι Σύλλογοι των Ελλήνων-Κυπριών της Αιγύπτου στο γενέθλιο τόπο. Η κα Αυγουστίδου, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και οι αναμνήσεις από τα μαθητικά της χρόνια είναι από ένα κόσμο που μοιάζει με παραμύθι. «Η ελληνική κοινότητα ήταν ένα μελίσσι πολιτισμού και πνευματικής άνθισης» μας λέει. Μας μιλά για υπέροχα μαθητικά χρόνια γεμάτα ζωντάνια και πρωτοποριακές για την εποχή δραστηριότητες. Η ίδια θυμάται πως ήταν από τις πρώτες αθλήτριες της ομάδας μπάσκετ του σχολείου της. «Η ζωή στο σπίτι είχε άνεση. Η ενασχόληση με τη μαγειρική και την κουζίνα δεν ήταν στις συνήθειες των νέων κοριτσιών της ελληνικής κοινότητας, αφού η εκπαίδευση, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός ήταν στις προτεραιότητες» προσθέτει. Οι γιορτινές παραδόσεις τηρούνται μέχρι σήμερα από την κυρία Αυγουστίδου. Στη Λευκωσία της Κύπρου όπου ζει, (από τη στιγμή που αποχαιρέτισε στα νεανικά της χρόνια την Αίγυπτο για ν’ αρχίσει μια νέα ζωή στη Μεγαλόνησο δίπλα στο σύζυγό της), οι συνταγές της Αλεξάνδρειας ζωντανεύουν.

Τα «άγκουα» όπως λένε οι Αιγυπτιώτες τα γλυκά που είναι κοντά στον ελληνικό κουραμπιέ φέρνουν στην καρδιά του χειμώνα τη γεύση της μέσης ανατολής.

«Η ζωή στην Κύπρο είναι όμορφη» μας λέει και ετοιμάζεται να δημιουργήσει μαζί με την κόρη της Αφροδίτη και την εγγονή της Ελένη γλυκά και αλμυρά από την Αλεξανδρινή γιορτινή κουζίνα των Ελλήνων. Η εποχή των χριστουγεννιάτικων «άγκουα» ή φοινικωτών έφτασε και έτσι τρεις γενιές με διάπλατα χαμόγελα δημιουργούν γιορτινά και παραδοσιακά. Η οικογενειακή συνταγή παραδίδεται στους αναγνώστες μας με τις ευχές της οικογένειας για «καλή επιτυχία», «καλές γιορτές» γεμάτες ειρήνη, άρωμα και γεύση Χριστουγέννων.

Η αλεξανδρινή συνταγή άγκουα της κας Ελένης Αυγουστίδου

Η ζύμη

  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 ποτήρι βούτυρο φρέσκο
  • 3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 ποτηράκι κονιάκ
  • 2 κουταλάκια μπέικεν
  • 1 αυγό
  • Λίγο μοσχοκάρυδα
  • Αλεύρι όσο σηκώσει ώστε να πλάθεται

Γέμιση

  • 1 κιλό χουρμάδες
  • 3 κουταλιές μέλι
  • Σουσάμι 4 φούχτες μεγάλες καβουρδισμένο με βούτυρο μέχρι να σκουρύνει
  • Ξηρούς καρπούς (Καρύδια, αμύγδαλα καβουρδισμένα)
  • Φλούδες από 5 μανταρίνια (Μόνο η φλούδα πολτοποιείται)
  • Κανέλα και γαρύφαλλο (κουταλάκι του γλυκού)

Καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς, το σουσάμι με λίγο φρέσκο βούτυρο από το προηγούμενο βράδυ και μετά προσθέτουμε τους χουρμάδες, το μέλι και τέλος τις φλούδες από μανταρινί που όμως φροντίζουμε να φαίνονται στη γεύση και στην υφή μέσα στη γέμιση. Όταν η γέμιση είναι έτοιμη κανoυμε μικρά μπαστουνάκια βρέχοντας ελαφρώς τα χέρια για να μη κολλάνε και έτσι η γέμιση ετοιμάζεται να μπει μέσα τη ζύμη.

Eκτέλεση ζύμης

Δουλεύουμε σιγά – σιγά στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και μετά τη ζάχαρη, το αβγό, το γάλα το κονιάκ και το μοσχοκάρυδο και σιγά- σιγά το αλεύρι και το μπέικιν-πάουντερ μέχρι να γίνει αφράτη ζύμη.
Παίρνουμε με το χέρι από τη ζύμη μια μικρή ποσότητα. Τη δουλεύουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Βάζουμε μέσα τη γέμιση την τυλίγουμε και τοποθετούμε τα μισοφέγγαρα στο ταψί.
Ψήνονται στους 180 βαθμούς και τα βγάζουμε όχι κόκκινα αλλά σχετικά μαλακά και άσπρα.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με αχνή ζάχαρη.

Ιωάννα Παρασχάκη

Ιωάννα Παρασχάκη

ioanna@thrakisgennimata.gr

H Ιωάννα Παρασχάκη, αγαπάει τη ζωή στον ήλιο και στο φως. Ταξιδεύει, γράφει, διαβάζει και ζει για την εξέλιξη. Εμπνέεται από τους ανθρώπους της υπαίθρου και τις δημιουργίες τους.

No Comments

Post a Comment