Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Blog

Ποιος άγιος έτρωγε πράσα και όργωνε με τα χέρια;

Ποιος άγιος έτρωγε πράσα και όργωνε με τα χέρια;

Σ

ύμφωνα με την παράδοση προστάτης των Ουαλών ο Άγιος Δαβίδ που ήταν χορτοφάγος τρεφόταν με πράσο και νερό και όργωνε με τους μοναχούς του τη γη με τα χέρια. Στη μάχη εναντίον των Σαξόνων οι Ουαλoί είχαν φορέσει πράσα στα πόδια τους για προστασία που οδήγησε στη νίκη. Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Δαδίβ το Μάρτιο, οι Ουαλοί τιμούν ιδιαίτερα το πράσο που το αναγνωρίζουν ως εθνικό λαχανικό. Φοράνε το πράσο ως εθνικό έμβλημα της ημέρας και μαγειρεύουν πιάτα με πράσο σε όλες του τις εκδοχές. Το λαχανικό με την εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση την περίοδο του χειμώνα συνδέεται με διηγήσεις που φτάνουν μέχρι τις μέρες. Τροφοδοτεί τη φαντασία μας με ιστορίες μια άλλης εποχής καθώς συνδέεται με παραδόσεις και θρύλους. Την ίδια στιγμή συνοδεύει τα γιορτινά πιάτα και πρωταγωνιστεί στην αγροτική κουζίνα της ελληνικής υπαίθρου.

Ανήμερα του Αγίου Δαβίδ βάλε πράσα στο καπέλο σου» λένε οι Ουαλοί θέλοντας να τιμήσουν και να συνδέσουν τη μνήμη του Αγίου Δαβίδ με το αγαπημένο λαχανικό του χειμώνα

Ο Αριστοτέλης υποστήριζε πως «η πέρδικα οφείλει την φωνή της στο πράσο» ενώ στους Δειπνοσοφιστές αναφέρεται ως εξαιρετική πικάντικη σάλτσα ο μυττωτός που περιέχει πράσο και σκόρδο. To πράσο από τον κήπο στη γιορτινή κουζίνα των αγροτών Το μαγικό λαχανικό με τη λεπτή σιλουέτα και τη γεύση του σφραγίζει γευστικά τα γιορτινά πιάτα των αγροτικών οικογενειών. Καλλιεργείται με υπομονή ως οικογενειακή παράδοση στα χωριά της Θράκης που αγαπάνε το πράσο από πάντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καλλιέργειας πράσου που τηρείται με ευλάβεια αποτελεί η οικογένεια του κυρίου Ευάγγελου Μπογαδάκη στο χωριό Φυλακτό του Δήμου Σουφλίου στο Νομό Έβρου. Τα λαχταριστά πράσα του κυρ- Βαγγέλη τα περιμένουν φίλοι και συγγενείς κάθε χρόνο.
Το πράσο αποτελεί το βασικό συστατικό για την παραδοσιακή πατροπαράδοτη μπάμπω που σερβίρεται τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο κύριος Μπογαδάκης μας υποδέχτηκε στον λαχανόκηπο του για να μας δείχνει το λιβάδι με τα πράσα. «Θέλουν υπομονή για να γίνουν και φροντίδα» μας λέει. Μεγαλώνουν για μεγάλο διαστήματα μέσα στο λαχανόκηπο του. Απαιτούν υπομονή και επιμονή. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς τα πράσα του κυρ- Βαγγέλη τα γεύονται συγγενές φίλοι και συγχωριανοί. Στον ευλογημένο τόπο του Έβρου εδώ κοντά στον Έβρο ποταμό το πράσο πάει παντού την περίοδο του χειμώνα. Το πράσο είναι το κύριος λαχανικό που συνοδεύει το χοιρινό, τους καβουρμάδες και τα παραδοσιακά εδέσματα.

Με μια παλιά αγροτική οικογενειακή συνταγή το γιουβέτσι με μάγουλα χοίρου σας καλούμε να καλωσορίσετε τον καινούριο χρόνο. Γιουβέτσι με πράσο και μάγουλα χοιρινά Προεργασία συνταγής Το κεφάλι του χοίρου μπαίνει στο νερό για αρκετή ώρα έως ότου καθαρίσει. Στη συνεχεία βράζει όσο χρειαστεί προκειμένου να ξεχωρίσει το κόκκαλο από τα κρέας. Μόλις κρυώσει αφαιρούμε τα μάγουλα της κεφαλης Συνταγή Καβουρδίζουμε ένα πράσο με λίπος χοιρινό ή λάδι μέχρι να μαραθεί αρκετά. Στη συνεχεία ρίχνουμε δυο κούπες ρύζι με το ανάλογο νερό, κόκκινο και μαύρο πιπέρι και το μείγμα το ριχτούμε σε μεγάλο ταψί. Από πάνω τοποθετούμε τα χοιρινά μαγούλα και το καλοψήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά έως ότου ροδίσει.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Είμαι η Ιωάννα Παρασχάκη και σας εύχομαι καλή χρονιά!

Ιωάννα Παρασχάκη

Ιωάννα Παρασχάκη

ioanna@thrakisgennimata.gr

H Ιωάννα Παρασχάκη, αγαπάει τη ζωή στον ήλιο και στο φως. Ταξιδεύει, γράφει, διαβάζει και ζει για την εξέλιξη. Εμπνέεται από τους ανθρώπους της υπαίθρου και τις δημιουργίες τους.

No Comments

Post a Comment