Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Blog

Πηγή έμπνευσης η βουκολική ζωή και ο αγροτικός βίος

Πηγή έμπνευσης η βουκολική ζωή και ο αγροτικός βίος

Ηαγροτική ζωή εμπνέει τους ανθρώπους και το μεσαίωνα. Η παράδοση με τα αγροτικά ημερολόγια καθώς και τα ημερολόγια των κηπουρών κυρίως στις φλαμανδικές χώρες μας δίνουν πολλά στοιχεία για την αγροτική ζωή της εποχής.

Τα κείμενα που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας είναι μεταξύ άλλων από τον Ξενοφώντα και τον Ησίοδο, το Θεόκριτο, το Βιργίλο μέχρι τα καλαίσθητα μεσαιωνικά αγροτικά ημερολόγια που υπάρχουν εξ αίτιας της μοναδικής παράδοσης που καλλιεργήθηκε εκείνη την εποχή. Αξιοσημείωτη είναι η θέση του Ξενοφώντα στην πραγματεία του «Οικονομικό». Σύμφωνα με την άποψη του στη βάση κάθε ολοκληρωμένου πολιτισμού βρίσκεται κατά κύριο λόγο η γεωργία. Στο ίδιο έργο υποστηρίζει πως η γεωργία είναι η καλύτερη επαγγελματική απασχόληση.

Για να ενισχύσει το επιχείρημα του υπέρ της γεωργίας και να της προσδώσει κύρος φέρνει το παράδειγμα του βασιλιά των Περσών που μαζί με την πολιτική ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τη γη και τη γεωργία. Έπαυλη στους αγρούς τηs Καμπανίαs στην Ιταλία παραχωρήθηκε στο Βιργίλο το 34 π.χ όπου συνέγραψε τα Γεωργικά. Λέγεται, πως ο ίδιος ο Οκταβιανός Αύγουστος έδειξε ενδιαφέρον για τη γη καθώς πίστευε πως ο αγροτικός μόχθος φέρνει σωτηρία αποτελέσματα. Ο Βιργίλος στα Γεωργικά γράφει για τον καιρό και την καλλιέργεια, για τη δενδροκομεία, για τη φροντίδα του ελαιώνα για τα αμπέλια για την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομεία. Η αίγλη της βουκολικής ποίησης γύρω στον 3ο αιωνα π.χ. στην Αλεξάνδρεια οφείλεται στο γεγονός πως εξέφρασε την ανάγκη που υπήρξε να απομακρυνθούν οι άνθρωποι της εποχής από τις απολαύσεις από την επίδειξη του πλούτου και να επιστρέψουν στη φύση.

Διδακτικά έργα, παλιά κείμενα, πραγματείες, βουκολική ποίηση υμνούν τον αγροτικό βίο ανά τους αιώνες.

Η ειρηνική και απλή ζωή των βοσκών εξυμνείται από τη βουκολική ποίηση. Τα σπουδαιότερα μέρη όπου γράφτηκε βουκολική ποίηση ήταν η Λακωνία η Σικελία και η Νότια Ιταλία. Ο μεγαλύτερος βουκολικός ποιητής της αρχαιότητας ήταν ο Θεόκριτος με το έργο του ” Ειδύλλια” Στη νεότερη Ελλάδα ένας από τους βουκολικούς ποιητές είναι ο Κώστας Κρυστάλλης. Η πρώτη του συλλογή, Αγροτικά το 1891 πήρε έπαινο, ενώ γνωστή είναι και η συλλογή του «Ο τραγουδιστής του χωριού και της στάνης».

Η αγροτική ζωή εμπνέει τους ανθρώπους και το μεσαίωνα. Η παράδοση με τα αγροτικά ημερολόγια καθώς και τα ημερολόγια των κηπουρών κυρίως στις φλαμανδικές χώρες μας δίνουν πολλά στοιχεία για την αγροτική ζωή της εποχής. Ήταν ημερολόγια που μ’ έναν κωδικό τρόπο οι αγρότες προσδιόριζαν την ημέρα της εβδομάδας. Απεικόνιζαν με υπέροχα καλαίσθητα σκίτσα μεσαιωνικούς άντρες και γυναίκες που έκαναν τις εργασίες τους. Ο μεσαιωνικός αγρότης το είχε πάντα σε περίοπτη θέση στον τοίχο του αγροκτήματός του. Φαίνεται πως αγροτική και βουκολική ζωή ενέπνευσε διαχρονικά τον καλλιτεχνικό κόσμο. Φιλόσοφοι, ζωγράφοι ποιητές μας παρακινούν διαχρονικά να συνδεθούμε με τους αγρούς, την αγροτική ζωή και το αγροτικό τοπίο καθώς έτσι τροφοδοτείται το πνεύμα, το σώμα και η ψυχή. Ποια είναι η δική σας σχέση με την αγροτική ζωή και την ύπαιθρο; Υπάρχουν κείμενα, ποιήματα, πινάκες ή ημερολόγια με αγροτικό–βουκολικό πνεύμα που σας εμπνέουν και αν ναι ποια είναι αυτά;

Ιωάννα Παρασχάκη

Ιωάννα Παρασχάκη

ioanna@thrakisgennimata.gr

H Ιωάννα Παρασχάκη, αγαπάει τη ζωή στον ήλιο και στο φως. Ταξιδεύει, γράφει, διαβάζει και ζει για την εξέλιξη. Εμπνέεται από τους ανθρώπους της υπαίθρου και τις δημιουργίες τους.

No Comments

Post a Comment